June 18, 2011

TUTORIAL : TUKAR THEME/BACKGROUND DASHBOARD TUMBLR




Assalamualaikum.

Tutorial ni untuk pengguna Tumblr sahaja. Lihat gambar diatas, itu dashboard saya. Ye, bila kita buka account Tumblr, dashboard ni yang akan kita nampak dulu. Cuma mesti berbeza dengan kamu punya kan? Maybe ada antara pengguna Tumblr yang dah buat tutorial ni, tapi pada sapa yang belum, jom cuba!


Bawah ni dashboard standard.


Jadi disini, bagaimana saya tukarkan background atau theme dashboard Tumblr saya? Nak tahu, teruskan baca okay. Bukan tak tahu, mesti ada nak tukar theme dashboard kamu kan. Terutama girls :) Sama je macam saya, mesti nak nampak cantik. Elok pulak theme yang disediakan tu ada background beige lace sebijik sama ngan blog ni. Heee. 

So easy maa. Untuk pengguna GOOGLE CHROME sahaja.

bullet Buka account Tumblr kamu.

bullet Install plug-in STYLISH di sini

*Bila dah siap install, mesti ada icon macam ni okey.

bullet Masuk website ni untuk pilih theme >> THEME 
Make sure kamu sedang view dashboard tumblr sekarang supaya plugin stylish tu dapat detect your tumblr 

ATAU

Masih dalam keadaan view dashboard, klik icon Stylish tu dan pilih (Find more styles for this site)

bullet Pilih mana-mana theme yang kamu suka dalam senarai yang disediakan.


bullet Contohnya bila kamu pilih theme 'tumblr floral', klik Install with Stylish




bullet Bila dah install, pergi kat butang icon Stylish tadi. Right-clik dan ambil options.

bullet Then, klik Enable.




Done! Tengok dashboard Tumblr kamu. Jadi ke tak. Anyting, do ask me. Hwaiting~



17 {Notes}:

Taufan Bin Ribut said...

ade gak buat tumblr p x paham cam ne nak gune..sedih gile =(


Entri terkini :Tetibe lak rindu kat die #jiwang

Watch my video song!!

farahed said...

thanks :)

shafinar said...

thank u adik, it was awesome

AyuCandy said...

@shafinar

Sama-sama♥

adelyn said...

tutorial ini telah membantu saya ,, terima kasih banyak2 <3

AyuCandy said...

@adelyn

Sama2 :)

MJ said...

nnt nk try tuto ni..hehe.btw tau tak mcm mne nk tukar saiz sidebar theme tumblr tu..cth kalau sidebar tu fixed?

AyuCandy said...

@MJ

Hehe tumblr i dah tak ingat dah. Dah lama tak edit2 ni. Sorry >.<

Cream Melting ✿ said...

tq :)

shumelchepet said...

nak install plug-in uh celah mana ?? tade pun button function suh install pening~

nuraneesya maisarah said...

Thanks akak:)

Munirah Hanum said...

kenapa dia applied dkt home je? bila view profile tumblr kite, takde pun theme tu. nak buat cemana ni?

AyuCandy said...

@Munirah Hanum

Theme ni memang hanya untuk home dashboard sahaja, buat theme (template) untuk page website.

putry umairah said...

thank you so much :D cantik sangat dashboard saya ,, eheh
follow lh tumblr saya ,, tq ^^

Ayza Azlin said...

terima kasih..cantik sgt2.:)

Anonymous said...

Thank you, tapi kalau nak uninstall dia macam mana? Sebab bila guna tu, dia tak boleh post la. Dia macam tak boleh click :/

Ayu Nurhaslina said...

Saya pun dah tak ingat. Lama sangat dah tak guna. Haha. Kena cari kat situ, boleh disable

Post a Comment